Білий слон

Українська

Місячне затемнення у переддень історичної події

Напередодні 80-річчя Обсерваторії, увечері 27 липня, Місяць пройде крізь тінь Землі. Це місячне затемнення буде найдовшим у XXI столітті. Близько 103 хвилин! Явищу надають значення не тільки науковці. Астрологи стверджують, що унікальна астрономічна подія дозволить по-іншому подивитися на деякі життєві аспекти. Допоможе виявити і усунути джерела дисгармонії у взаєминах з оточуючими, налагодити ділові контакти і вирішити багато інших проблем. Ще наші пращури вірили, що бажання, загадані під час місячного затемнення, обов’язково здійснюються, а події, які відбуваються у цей час носять фатальний характер.

Науковці повідомляють, що максимальна тіньова фаза нинішнього затемнення складе 1,61 при проходженні Місяця практично через центр земної тіні. Його тривалість -- одна година 43 хвилини. І це є максимальним значенням в поточному столітті. Ну а максимальна теоретично можлива тривалість повної фази становить 108 хвилин. Такими були, наприклад, місячні затемнення 13 серпня 1859 року та 16 липня 2000 року.

Місячне затемнення наступить, коли Місяць в своїй повній фазі увійде в конус тіні, що відкидається Землею. Діаметр плями тіні Землі на відстані 363 000 км становить близько 2,5 діаметрів Місяця, тому Місяць й затінюється повністю. Це явище спостерігатимуть лише на тій половині території Землі, де на момент затемнення Місяць перебуватиме над горизонтом. Зокрема, 27 липня його буде видно в Європі, Східній Африці, Центральній і Південній Азії, а також в Антарктиді. В Україні затемнення спостерігатимо близько 22:00.

При настанні повного затемнення Місяць набуде червонуватого або коричневого відтінку. Колір затемнення залежитиме від стану верхніх шарів земної атмосфери. Крім того, різним може бути не тільки колір, але і яскравість. Її визначать традиційно за спеціальною шкалою, званою шкалою Данжона. На честь французького астронома Андре Данжона, який жив у1890-1967 роках.

Градація шкали Данжона має 5 пунктів. 0 - затемнення дуже темне (Місяць ледве вгадується на небі), 1 - затемнення темно-сіре (на Місяці помітні деталі), 2 - затемнення сіре з коричневим відтінком, 3 - світле червоно-коричневе затемнення, 4 - дуже світле мідно-червоне затемнення (Місяць видно чітко, і помітні всі основні деталі поверхні).

Якби площина місячної орбіти лежала в площині екліптики, то місячні затемнення відбувалися б щомісяця. Але більшу частину часу Місяць проводить або вище, або нижче площини земної орбіти з огляду на те, що площина місячної орбіти має п'ятиградусний нахил до площини орбіти Землі. Як наслідок, природний супутник Землі потрапляє в її тінь лише два рази на рік, тобто в той час, коли вузли місячної орбіти (точки її перетину з площиною екліптики) знаходяться на лінії Сонце-Земля.

Тож щороку відбуваються як мінімум два місячних затемнення, проте в зв'язку з розбіжністю площин місячної і земної орбіт, їх фази відрізняються. Затемнення повторюються в колишньому порядку кожні 6585⅓ днів (або 18 років 11 днів і 8 годин - період, якій називають сарос). Знаючи, де і коли спостерігалося повне місячне затемнення, можна точно визначити час подальших і попередніх затемнень. Цікаво, що завдяки цій циклічності історики змогли точно датувати події, описувані в історичних літописах.

Історія місячних затемнень сягає далеко в минуле. Перше повне місячне затемнення зареєстровано в старокитайських літописах. За допомогою розрахунків вдалося обчислити, що воно сталося 29 січня 1136 р. до н.е. Ще три повних місячних затемнення зафіксовані в «Альмагесті» Клавдія Птолемея (19 березня 721 р. до н.е., 8 березня і 1 вересня 720 р. до н.е.).

Доки люди не зрозуміли природу затемнень, «кривавий місяць» викликав у них страх, який був обумовлений релігійними факторами і віруваннями. Наші пращури вважали, що Місяць в цей момент атакують нечисті духи. У Стародавньому Китаї були впевнені, що під час затемнення Місяць пожирає дракон. Єгиптяни вбачали в цих процесах підступи злого бога Сета, а стародавні германці вірили, що Місяць вполював гігантський вовк… Сучасні астрономи ніколи не використовують вираз «кривавий місяць». Тільки одного разу НАСА назвала так повний місяць. Це викликало багато жартів і кепкувань на їх адресу.

Щоб плідно використовувати хвилини, під час яких відбувається затемнення, науковці готуються до нього довгі місяці, роблячи точні обчислення смуги затемнення, вивчаючи прогнози погоди в смузі затемнення і займаючись пошуками оптимального для спостережень місця. Професійні спостереження місячних затемнень приносять певну наукову користь, тому що дають матеріал для вивчення структури земної тіні і стану верхніх шарів атмосфери Землі. Аматорські ж спостереження цих явищ зводяться до точної реєстрації моментів контактів, фотографуванню, замальовок і опису змін яскравості Місяця і місячних об'єктів в затемненій частини Місяця.

Аматорське фотографування явища зазвичай здійснюють фотоапаратом з об’єктивом, який можна зняти. Замість нього на корпус апарата за допомогою перехідника пристосовують окулярну частину телескопу. Якщо об'єктив фотоапарата не можна зняти, то його просто приставляють до окуляра телескопа, але якість такого знімка буде поганою. При наявності у фотоапарата або відеокамери функції Zoom необхідність в додаткових збільшувальних засобах, як правило, відпадає, тому що розміри Місяця при максимальному збільшенні такої камери достатні для зйомок.

Ця астрономічна подія привертає увагу не тільки астрономів - професіоналів та аматорів. Астрологи стверджують, що під час місячного затемнення деякі життеві аспекти можуть відкритися нам з іншого боку. І можуть відкритися шляхи усунення дисгармонії у взаєминах з оточуючими. З'явитися поштовх до налагодження нових ділових контактів та вирішення багатьох проблем.

Для того, щоб затемнення позитивно вплинуло на життя і все задумане в цей період збулося, можна скористатися спеціальною технікою здійснення бажань. В її основі лежить звичайна медитація. Вона триватиме 20 хвилин. 10 хвилин до точного часу затемнення і 10 хвилин після. Протягом цього часу потрібно уявляти собі яскраву картину задуманого або просто просити допомоги у Вищих сил. Важливо при цьому поєднати силу уяви і силу наміру. Відчути серцем те, чого прагнеш. А потім подякувати Всесвіту за зв'язок з потрібними і сприятливими обставинами спостереження унікалььного природного явища. При цьому дуже важливо не допускати негативних думок або сумнівів.

Ще у стародавніх літописах писали про те, що у період місячного затемнення всі події, які раптово відбуваються під час затемнення, не випадкові. Вони несуть фатальний характер і мають суттєвий вплив на майбутнє.