Білий слон

Українська

МЕТОДИЧНІ РОБОТИ ДЛЯ УРОКІВ ПОЛЬСЬКИХ МОВ

Захід, проведений у співпраці з Польським фондом допомоги на Сході та Центром польської культури та європейського діалогу в рамках опіки Сенату Республіки Польща щодо поляків за кордоном

МЕТОДИЧНІ РОБОТИ ДЛЯ УРОКІВ ПОЛЬСЬКИХ МОВ

Оцінювання письмової роботи на рівнях B1 та B2 відповідно до стандартів експертизи CEFR (Загальноєвропейські рекомендації з мовної освіти).

У жовтні та листопаді 2018 року, завдяки підтримці Сенату Польщі за допомогою фонду «Поляки на Сході», відділ слов'янських мов у партнерстві з Центром польської культури та європейського діалогу в Івано-Франківську організував методичний тренінг, присвячений стандартам сертифікації польської мови як іноземної. У навчанні взяли участь 40 вчителів та вчителів польської мови як іноземної з Івано-Франківська, Львова, Калуша та Косова.

Мета проекту -- підвищення знань учителів щодо методики викладання письмових текстів з урахуванням постулатів сучасної глотодидактики та екзаменаційних стандартів Державної комісії з підтвердження знання польської мови як іноземної, а також підготовка викладачів до ролі екзаменаторів. Семінари проводились експертами у галузі сертифікації польської мови, залучених до роботи Державної комісії з підтвердження польської мови як іноземної: екзаменатори, автори тестових завдань з багаторічним досвідом: д-р Агнешка Карольчук, Магда Грузмахер (стаціонарне навчання) та Саманта Бусіло (електронне навчання).

Тренінг проходив за змішаною системою навчання. Він включав самостійну роботу онлайн-учасників, включаючи два модулі викладання на платформі електронного навчання та консультації експертів у двох групах, загалом 20 годин занять за дві сесії. Перший відбувся у Центрі польської культури та європейського діалогу, другий відбувся у Прикарпатському університеті імені Василя Стефаника.

Проект сприяв не лише популяризації знань про стандарти іспиту, підвищенню дидактичних навичок викладачів та кадрових кадрів, а й суттєво вплинув на якість державних іспитів, проведених з польської мови як іноземної. Усі учасники високо оцінили цінність семінарів в опитуваннях. Вони підкреслили, що отримані знання використовуватимуть на практиці, а можливість зустрітися з експертом та перевірити їх вміння неоціненна. Вони висловили необхідність організовувати подальші тренінги з подібним профілем. Крім того, семінари - це можливість інтегрувати польську громаду з Івано-Франківської області.

Учасники тренінгу використали свої знання на практиці під час листопадових та червневих сесій іспитів з польської мови, які проходили в Прикарпатському національному університеті та Національному університеті ім. І. Франка у Львові.

Теги: POMOC POLAKOM NA WSCHODZIE