Білий слон

Українська

    Гори не вибачають легковажності

    Троє обморожених та двоє загиблих, а також надскладна рятувальна операція з ризиком для життя. Це підсумок легковажності туристів, які вирішили підкорити Піп Іван, не зважаючі на попередження рятувальників про неможливість сходжень під час різкого ускладнення цими днями погодних умов.

    22 лютого о 20:30 до рятувального відділення на горі Піп Іван прийшли четверо туристів та повідомили, що їхній групі, котра рухалась в напрямку вершини, необхідна термінова допомога. Як пізніше з’ясувалося, група попередньо не зареєструвалася в жодному із пошуково-рятувальних відділень та знехтувала затереженнями про ускладнення погодних умов.

    Троє чергових негайно вирушили на порятунок туристів. Прибувши до місця, яке знаходилося на відстані понад 500 метрів від Обсерваторії, трьох потерпілих із значними обмороженнями на ношах було доставлено у приміщення посту. А от, на жаль, двоє з потерпілих вже не подавали ознак життя.

    23 лютого станом на 05:30 для проведення евакуації групи туристів до підніжжя гори направлено рятувальників Івано-Франківського, Косівського та Верховинського ПРВ СПРЧ АРЗ СП Управління ДСНС в області.

    Весь день вони займалися евакуаціїєю потерпілих з гори Піп Іван. Біля її підніжжя було створено штаб з проведення рятувальних робіт для координації зв’язку між рятувальниками, а також проміжний пункт обігріву. Всього Управління ДСНС залучило 34 чоловік особового складу на 6 одиницях техніки, а також військовослужбовців відділу прикордонної служби «Шибене» Чернівецького прикордонного загону Західного регіонального управління ДПС України. О 13:30 рятувальна група (10 рятувальників та 3 волонтери) розпочали транспортування на спеціальних ношах з гори Піп Іван 2 туристів. З рештою туристів залишилися 3 рятувальники Явірницького пошуково-рятувального відділення та 1 волонтер.

    О 15:45 з вершини гори Піп Іван до урочища Погрілець гірські рятувальники транспортували та передали бригаді швидкої медичної допомоги першого потерпілого 1984 р.н. Чоловіка направлено до Верховинської ЦРЛ.
    О 16:19 з вершини гори Піп Іван до урочища Погрілець гірські рятувальники транспортували та передали бригаді швидкої медичної допомоги другого потерпілого 1987 р.н. Чоловіка направлено до Верховинської ЦРЛ.

    НАГАДУЄМО!!! Зараз в горах спостерігається ускладнення погодних умов: температура повітря -20 градусів, сильний вітер, нульова видимість, снігові перемети подекуди сягають до 1,5-2 метрів. Не зневажайте правилами безпеки!


    Теги: Рятувальний пост