Білий слон

Українська

    Центр зустрічей молоді у Микуличині як інструмент примирення


    Відверті дискусії на болючі історичні теми та спільне майбутнє, IT хаб, у якому молодь із різних країн зможе разом моделювати віртуальне вирішення існуючих проблем та їх спільні мандрівки у гори – це три елементи, які дозволять молодим людям з пострадянських країн та Європейського Союзу пізнавати одне одного. Про це наголосив сьогодні ректор Прикаопатського університету Ігор Цепенда під час дискусії «Освіта молоді: інструмент примирення в Європі» в рамках XXІХ Економічного форуму у Криниці-Здруй.

    Він розповів про проект Міжнародного центру зустрічей молоді України та Польщі (МЦЗ), якій зараз будується у Микуличині будується Прикарпатським університетом за фінансування українського уряду. Цей спільний задум Прикарпатського національного та Варшавського університетів має за зразок центри у Європі, про які йшлося під час дискусії у Криниці. Їх створювали Німеччина та Франція після Другої світової війни, а також Польща і Німеччина на початку 90-х для подолання недовіри та існуючих стереотипів між сусідніми народами.

    Діяльність МЦЗ у Микуличині буде так само спрямовано на розвиток партнерських відносин і співпраці української, польської, а також молоді інших країн Європейського Союзу. Тож ректор звернувся до колег із запрошенням приїхати до України й поділитися своїм досвідом. «Для нас дуже важливо не просто збудувати чергову гарну будівлю у Карпатах, а саме створити там умови для того, щоб під дахом МЦЗ насправді відбувалося взаєморозуміння та примирення. Щоб наша молодь ніколи не повторювала помилок попередніх поколінь. Щоб вдалося зламати існуючі стереотипи», - наголосив він.



    Теги: МЦЗ