Білий слон

Українська

    Березень у Карпатах - пік небезпеки

    Щоденно рятувальники доводять, що створення на третій за висотою вершині України окремого поста в будівлі Міжнародного наукового центру «Обсерваторія» не тільки значно скорочує час їх прибуття до місця нештатної ситуації, а й надає можливість оперативно допомогти туристам, які потрапили у біду. Адже кожна зайва хвилина у горах для людей, які потрапили у біду може призвести до трагічних наслідків. Прийшла календарна весна, але в Карпатах вона асоціюється насамперед з піком лавинної небезпеки. Отже прогулянка у гори, навіть для підготовлених людей, може обернутися нещастям.

    Так, 7 березня група туристів вирушила маршрутом в напрямку гори Говерла, проте близько 10:00 години вони розділилися: троє людей пішли в сторону гори Говерла, а двадцятивосьмирічний житель Києва змінив маршрут руху та пішов у бік гори Вухатий Камінь, поблизу села Дземброня Верховинського району. Телефонний зв’язок з туристом був відсутній, повернення додому планувалось 9 березня, однак він не повернувся. Тож Явірницьким пошуково-рятувальним відділенням 4-ї спеціалізованої пошуково-рятувальної групи спеціалізованої пошуково-рятувальної частини аварійно-рятувального загону спеціального призначення Управління ДСНС України в Івано-Франківській області 10 березня о 08:00 було розпочато проведення пошуково-рятувальних робіт, до яких залучено 17 рятувальників на 3 одиницях техніки. Було створено 4 пошукові групи, якими обстежено територію в районі гір Вухатий Камінь, Смотрич та Піп Іван, полонини Чуфрова, Смотрич, Погорілець.

    11 березня до пошуків було залучено 11 рятувальників на одиниці техніки.

    Об 11:40 туриста знайдено в районі полонини Шешорська. Стан чоловіка був задовільним.

    Рятувальники здійснили супровід туриста до смт. Верховина та передали медикам.

    Потерпілого було госпіталізовано у терапевтичне відділення Верховинської центральної районної лікарні.

    Того ж дня 10 березня о 17:43 до Служби порятунку надійшло повідомлення про те, що на горі Говерла, поблизу селища Ворохта Яремчанської міськради, заблукала група туристів з міста Львова у кількості 11 чоловік. Згодом до них приєднався ще 1 турист, житель міста Нововолинська Волинської області, який здійснював самостійне сходження. О 18:18 для проведення пошуково-рятувальних робіт залучено працівників Ворохтянського пошуково-рятувального відділення спеціальної пошуково-рятувальної частини Аварійно-рятувального загону спеціального призначення Управління ДСНС в області (5 чоловік на 1 одиниці техніки). О 23:00 рятувальники знайшли заблукалих туристів у задовільному стані та о 02:15 звели їх до спортивної бази «Заросляк».