Білий слон

Українська

Аркто-альпійські види рослин Українських Карпат

Аркто-альпійські види рослин Українських Карпат

Напрямок досліджень рослин у Міжнародному науковому центрі «Обсерваторія» очолює молодий талановитий вчений Роман Черепанин. Пропонуємо до вашої уваги його книгу «Аркто-альпійські види рослин Українських Карпат», видану у видавництві Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.

Ця книга присвячена особливій групі організмів — аркто-альпійським видам рослин, які відіграють важливу роль в екосистемах арктичних та приарктичних регіонів, а також гір Північної півкулі. Описано загальні ареали видів, особливості природи високогір’я та проведені дослідження. У виданні містяться фотографії 41 виду аркто-альпійських рослин, серед яких значна частка розповсюджених, ценозоутворюючих та рідкісних.

Серед аркто-альпійських рослин багато реліктів і видів, яким загрожує винищення – вони є мовчазними свідками давніх геологічних та кліматичних явищ, що відбувалися на нашій планеті під час льодовикових епох. Сьогодні внаслідок змін клімату, умов середовища та антропогенного впливу зменшуються площі ареалів аркто-альпійських видів та спостерігаються зміни в структурі популяцій багатьох з них. В книзі подано інформацію про їхнє поширення, морфологію, біологію та екологію, природоохоронний статус, заходи збереження тощо. Видання буде корисним біологам, географам, працівникам природоохоронних та науково-дослідних установ, викладачам природничих спеціальностей, студентам та учням, мандрівникам і любителям природи Українських Карпат. Книга містить розширене резюме на англійській мові.

Цифрову версію книгу можна завантажити за наступними посиланнями: https://goo.gl/Y4gdOj або https://issuu.com/romancherepanyn/docs/arctic-alpine_species.